28 Μαΐου 2012

Lace cord - Κορδόνι λασέ

Lace cord ή ελληνικά λασέ κορδόνι λέγεται το κορδόνι που πλέκουμε με το βελονάκι. Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να λέγεται λασέ το πλεκτό κορδόνι που χρησιμοποιείται για δημιουργία τραβέρσας (Romanian Point Lace = rpl) και έχει τη παρακάτω μορφή.
Πως όμως θα φτάσετε να φτιάξετε τέτοιο κορδόνι αν δεν έχετε κάποιο να σας δείξει; Ακολουθήστε με λοιπόν γιατί έκανα τη "διατριβή" μου και έφτασα εκεί, ύστερα από αρκετές προσπάθειες και σημαντικές ανακαλύψεις όπως π.χ. ότι υπάρχει βιβλίο με 200 είδη κορδόνια. (ορίστε και διαφήμιση!)
Ακολουθούν οδηγίες πλεξίματος για τέσσερα (4) κορδόνια που βασίζονται στην ίδια τεχνική, κατά σειρά δυσκολίας, δηλαδή πρέπει να αρχίσετε από το πρώτο, να εξασκηθείτε και μετά να περάσετε στο επόμενο. Εννοείται ότι οι κυρίες που πλέκουν λασέ (το τελευταίο) θα μπορούν να πλέξουν τα προηγούμενα. Ξεχάστε το άλλο Κορδόνι με βελονάκι, εδώ ακολουθούμε άλλη τακτική, στρίβουμε και πλέκουμε άριχτα, αλλά πού πατάμε είναι το κλειδί της υπόθεσης. Ας ξεκινήσουμε...

ΚΟΡΔΟΝΙ 1 - πλατύ, απλό.
  1. Κάνουμε τη αρχική θηλιά με όποιο τρόπο μας βολεύει και πλέκουμε δύο γαϊτανάκια στον αέρα. Αφήνουμε ένα πόντο και πατάμε (μπήγουμε το βελονάκι) στον προηγούμενο. Αν δεν αφήσουμε πόντο το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να διαλυθεί η αλυσίδα μας.
  2. Τραβάμε την κλωστή από την κάτω θηλιά, έχουμε δύο θηλιές στο βελονάκι μας και πλέκουμε άριχτο, περνάμε δηλαδή την κλωστή και από τις δύο θηλιές συγχρόνως, χωρίς σήκωμα.
  3. Στο σημείο αυτό στρίβουμε δεξιόστροφα, με τη φορά του ρολογιού, περίπου μισή στροφή, όλο το κομμάτι μας. Θα πρέπει να βλέπετε κάτι σαν το 4.
  4. Παρατηρήστε την θηλιά αριστερά που προεξέχει. Εκεί πλέκετε άριχτο.
  5. Εδώ είναι το κλειδί (οι δύο σχεδόν παράλληλες κλωστές που εμφανίστηκαν αριστερά!) και από το σημείο αυτό αρχίζει το κορδόνι να παίρνει το σχήμα του. Πλέκετε άριχτο περνώντας το βελονάκι και από τις δύο. Στρίβετε όπως στο (3).
  6. Εδώ παρατηρείστε τις οριζόντιες, παράλληλες κλωστές που άρχισαν να εμφανίζονται στο κέντρο του πλεκτού. Στρίβετε για να δείτε τις παράλληλες κλωστές του (5).
  7. Επαναλαμβάνετε το (5) συνεχώς μετά από κάθε στροφή για το επιθυμητό σχήμα.
ΚΟΡΔΟΝΙ 2 - στρόγγυλο, απλό.
Βασίζεται στο προηγούμενο με τη διαφορά ότι αντί για δύο αρχικά γαϊτανάκια πλέκουμε τρία και συνεχίζουμε με δύο σετ από προεξοχές με διπλές παράλληλες κλωστούλες στην άκρη (δες 5).
ΚΟΡΔΟΝΙ 3 - στρόγγυλο, όμορφο.
Δουλεύουμε όπως στο Κορδόνι 1, δηλαδή με δύο θηλιές, αλλά συνεχίζοντας το πλέξιμο πατάμε μια φορά στις παράλληλες διπλές κλωστές της άκρης και την επόμενη φορά στην οριζόντια του κέντρου (δες 7).
ΚΟΡΔΟΝΙ 4 - λασέ.
Δουλεύοντας το τρίτο κορδόνι και παρατηρώντας το δείγμα μου από τη φίλη Χρυσόσκονη ανακάλυψα τις εσωτερικές κλωστές που αναφέρει στη σχετική της ανάρτηση. Κάνω άριχτο στις εξωτερικές, διπλές παράλληλες κλωστές και μετά, στρίβοντας λίγο, βλέπω την πρώτη κάτω από το βελονάκι μου και λίγο πίσω δεξιά και η άλλη είναι στο κέντρο και με περιμένει. Κάνω άριχτο και συνεχίζω με μια βελονιά στην άκρη και μια βελονιά στις δύο κεντρικές. Ιδού και το αποτέλεσμα.
  • Στο πάνω μέρος η κλωστή είναι 20άρα και στο κάτω είναι το δείγμα μου, με 40άρα κλωστή πλεξίματος.
  • Όσο πιο λεπτή είναι η κλωστή τόσο πιο εύκολα λυγίζει το κορδόνι, για να δημιουργήσει τα σχέδια μας.
  • Το σωστό σχήμα είναι πλατύ.
  • Μια πελότα Νο 20 βγάζει περίπου 7,25 μέτρα.
  • Δεν πλέκουμε πολύ σφιχτά για να δείχνουν όλες οι βελονιές πάνω στο κορδόνι μας και να γίνονται εύκολα τα διάφορα δεσίματα.
Για την ανάρτηση αυτή επιστρατεύτηκαν φωτογραφικές μηχανές, ΕΛΤΑ, YouTube, κινητά τηλέφωνα, πολλά mails και pm, ξένες γλώσσες, scanner, βίντεο, μολύβια, κλωστές... και όμορφες διαδικτιακές φιλίες από blogger (Χρυσόσκονη - δείγμα) και Raverly (welshcaroline - η πρώτη φωτό) που τις ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια τους. Μετά από τόσο κόπο δεν αξίζω την ψήφο σας στη ΣΤΗΛΗ 2; Άντε, τώρα που πήρα φόρα θα βγάλω και άλλα κορδόνια, με άλλες τεχνικές... (to be continued)

Copyright - all rights reserved
Just a reminder that all personal pictures belong to me, please do not use them without my permission.

42 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις και τα 4. Περιμένω να τα δω στα κοσμήματα σου. Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ πολύ όμορφη η ανάρτησή σου!! Είναι απίστευτο το λασσέ!!! Είναι η αδυναμία μου!!!!!
    Το βιβλίο το βρίσκεις εύκολα ή μέσω ίντερνετ? φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λασσέ όπως Λάσσυ? Αστειεύομαι...
      Για το βιβλίο έχω δεσμό στο Amazon, κάνε κλικ πάνω στην εικόνα του.
      Kisses!!!

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΑ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!!!
    ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΛΑΣΕ!!!!!!
    ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΛΕΚΤΑ !!!!!
    ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα, έχω βάλει στο μάτι την κουρτίνα στο εξοχικό σου, με τα φύλλα και τα σταφύλια αλλά λέω να ξεκινήσω με κάτι πιο απλό. Ευχαριστώ όμως για την προσφορά και το καταχωρώ στα υπόψη.

      Διαγραφή
  4. Μου αρέσει πολύ η ανάρτηση σου σήμερα!!!1 καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάνσυ, σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη σου αλλά τι εννοείς; Υπάρχουν αναρτήσεις που δεν σου άρεσαν και ποιές είναι αυτές; Θέλω να μάθω για να επανορθώσω. Μου άρεσαν και οι δουλειές σου στο πλέξιμο και θα σε παρακολουθώ στενά...

      Διαγραφή
    2. Οι αναρτήσεις σου είναι όλες πολύ καλές!!!!!
      Αυτό που ήθελα να πω ...είναι ότι τα κορδονάκια δεν τα ήξερα... και μου αρέσει πολύ που τα έδειξες αναλυτικά....γιαυτό ο ενθουσιασμός....
      ΥΓ..Έψαξα την κλωστή που μου γράφεις (είναι λεπτότερη από την πεταλούδα?)...προσπαθώ να βρω από που να την προμηθευτώ...φιλιά και σε ευχαριστώ...

      Διαγραφή
  5. Μπράβο Αννιτα,
    τελικά δεν είναι υπέροχο?Χαίρομαι που μπόρεσες να το καταφέρεις και έτσι να διορθώσουμε τις οδηγίες που είχα βάλει γιατί αλλιώς είναι να στο δείχνουν από κοντά και αλλιώς από το ιντερνετ και ειδικά όταν το έχει δείξει μεγάλη γυναίκα που και αυτή εμπειρικά το έχει μάθει χωρίς ορολογίες κα.Και πάλι μπράβο σου.Τις προσεχείς ημέρες θα σου στείλω και ένα σχέδιο για να κάνεις την πρώτη σου λασέτα.Και πάλι μπράβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποδεικνύεται ότι η επιμονή και η καλή συνεργασία φέρνει όμορφα αποτελέσματα. Είναι τόσο λεπτή δουλειά που μόνο με σκανάρισμα βλέπεις τις λεπτομέρειες. Το γράφω εδώ αλλά ισχύει για όλα τα κορίτσια, που θέλουν να προσπαθήσουν, ότι μπορούν να μου στείλουν μήνυμα για μεγάλες φωτο ή δείγμα για όλα τα κορδόνια. Εσύ θα πλέξεις τα άλλα κορδόνια;
      Και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια σου, ήταν πολύτιμη γιατί έβλεπα που έπρεπε να φτάσω!!!

      Διαγραφή
  6. Πραγματικά ευχαριστούμε...Πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντάξει, το λασέ είναι φοβερή τεχνική για εργόχειρα! Αλλά και το χειροποίητο κορδόνι απίστευτο! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι είναι χειροποίητο έχει άλλη αξία...
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  8. Συγχαρητήρια για την ανακάλυψη!!! Ο επιμένων νικά!!!
    Σου οφείλω και μία συγνώμη που δεν σου έστειλα σχετικό βίντεο με το πως φτιάχνω το κορδόνι αλλά η παράλειψή μου οφείλεται σε τεχνικούς λόγους....Πάντως να ξέρεις πως το δύσκολο με το λασέ δεν είναι να πλέξεις το κορδόνι αλλά να το κεντήσεις έπειτα! Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε πολύ!
    Θα ήθελα να μάθω και άλλες τεχνικές κορδονιού όπως και πλεξίματος, καθώς κοιτάζοντας σε μπλόγκ του εξωτερικού βλέπω βελονιές που δεν τις γνωρίζω πχ ποπ κορν, σταυρό κτλ και για να τις ανακαλύψω γίνομαι και εγώ Ιντιάνα Τζόουνς στο youtube!!!!
    Tέλος να σου πω ότι σ'έχω ψηφίσει ήδη!!! Έμαθα γι'αυτό από το σπιρτόκουτο (βλέπε Βιβή)!!! Με το καλό να...εκλεγείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαυτό σ'έχασα, ντρεπόσουνα και κρυβόσουνα; Μην τι ξανακάνεις ;)
      Με το λασέ κορδόνι θα ασχοληθώ οπωσδήποτε, δεν μπήκα σε τόσο κόπο για να το παρατήσω. Θα δεις...
      Ότι θέλεις να μάθεις θα το βρεις εδώ, εν καιρώ.
      Στα γρήγορα: Popcorn=κάνεις 5 ποδαρ. βγάζεις το βελονάκι, πας στο 1ο ποδ. και τα κλείνεις όλα μαζί, φουσκωτό προς τα σένα. Σταυροβελονιά=1ποδ. στα 2 απόσταση από τη βάση, 1ποδ. πίσω από το προηγούμενο στο 1 από βάση, βλέπεις Χ. Άλλη απορία;
      Φτηνά τη γλύτωσες με μια ψήφο!!! Μακάρι να πάρω καλή θέση, θα το χαρώ πολύ.

      Διαγραφή
    2. Οκ...δεν ξανακρύβομαι;)
      Για το ποπκορν μ'ενδιαφέρει αν πρέπει να πλέξω ένα ποδαράκι μπρός και ένα πίσω από το φουσκωτό και που θα πατήσω στην δεύτερη γραμμή (σε πιο σημείο πανω στο πρώτο ποπκορν). Γι'αυτό βιάσου να μας δείξεις!!!
      Μπορώ άραγε να ξαναψηφίσω;;; Να σε ψηφίσω καμιά δεκαριά φορές βρε αδερφέ....! Ειλικρινα θα είναι μία από τις λιγες ψηφοφορίες που το κάνω με χαρά!!!

      Διαγραφή
    3. Διάβασε τo gmail σου, σου έχω εκεί λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
  9. Καλά είσαι κανονικό σχολείο! Σ'ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες!
    Καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και μου αρέσει να μοιράζομαι τις γνώσεις μου μαζί σας. Καλά κορδόνια!!!

      Διαγραφή
  10. Πωπω, τι έκανες, κορίτσι μου?? Εγώ είμαι τελείως βούρλο σε αυτά αλλά μου αρέσουν πάρα πολύ και τα θαυμάζω ! Καλό βράδυ να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζομαι και απλούς θεατές αλλιώς δεν έχει νόημα η προσπάθεια και η επιβράβευση είναι το στήριγμα για τη συνέχεια... Σήμερα θα κοιμηθώ πολύ όμορφα... Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  11. Merhaba arkadaşım güzel işler yapmışsın paylaşımın için teşekkürler

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κορδόνι λασέ γενικά είναι λίγο δύσκολο γιατί αν ξεχαστείς και κάνεις λάθος,δύσκολα διορθώνεται και φαίνεται.Επίσης δεν προχωράει γρήγορα αφού δουλεύεται με άριχτα !!!Αλλά είναι πανέμορφα και μπορείς να δημιουργήσεις αριστουργήματα!!!Ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες .Θα μας φανούν χρήσιμες !!!Φιλάκια και πάω να ψηφίσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! Πως με καταλαβαίνεις, θέλει συγκέντρωση όταν πλέκεις. Πραγματικά "φεύγει" πολύ αργά αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει...
      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ!!!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  13. ΟΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΟΡΔΟΝΙ,ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΣΕ ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΛΑΒΑ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΛΕΚΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις και τα άλλα, αν ξεχάσεις το λασέ και αρχίσεις από το σχήμα. Δεν θυμάμαι να είδα τα εργόχειρα σου...
      Ότι χρειαστείς π.χ. δείγμα, στείλε μήνυμα.
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔΕΣ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ.ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΔΕΙΞΩ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

      Διαγραφή
    3. Ανυπομονώ να τα δω, γιατί θα ξεκινήσω με κάτι απλό στην αρχή... μετά βλέπουμε... αυτοδίδακτη και σ'αυτό!

      Διαγραφή
  14. ποπο επιτέλους σε βρήκα!!προσπαθώ να πλέξω και τα διαβάζω όλα στα αγγλικά και είχα αρχίσει να εκνευρίζομαι!!!!!!τέλειααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου GURU, καλωσόρισες στην παρέα μας!
      Είπαμε εδώ όλα Ελληνικά, οι ξένοι να κάνουν μετάφραση. Ότι σε δυσκολεύει πες το μου να το αναλύσω... Καλά πλεξίματα!!!

      Διαγραφή
  15. Είσαι απίστευτη? Τι φοβερό tutorial ήταν αυτό??? Χαράς το κουράγιο και το μεράκι σου. Κάποια στιγμή πρέπει να τα δοκιμάσω και εγώ (τελικά το πήρα το μηχανάκι που κάνει τα κορδόνια...έκανα μόνο ένα...προς το παρόν).
    Πράγματι χάθηκα, όλα είναι καλά, απλά διάφορα τρεξίματα, ήρθε και το πάρτυ της μικρής και με απορρόφησε ολόκληρη... Μου λείψατε πολύ όμως....και πρέπει να σας επισκευτώ όλες για να δώ τι έχω χάσει....πέραν της έκθεσης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυό βδομάδες το πάλεψα για να βγει...
      Πολλές και διάφορες κατασκευές με κορδόνια θα σας δείξω στα επόμενα επισόδεια.
      Η έκθεση συνεχίζεται Χαριλάου με τα τελευταία συρτάρια...

      Διαγραφή
  16. Αξίζεις την ψήφο μας, όχι μόνο για αυτή σου την ανάρτηση μα και για όλες τις προηγούμενες!!! Και φυσικά είναι αυτονόητη η ψήφος μου:)! Καλή επιτυχία Αννιτούλα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΈΛΕΙΕΣ ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΑΥΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είπαμε να κάνουμε καλή δουλειά... Στα Κοσμήματα με βελονάκι το πλατύ είναι το ΚΟΡΔΟΝΙ 1 και το στρόγγυλο είναι το ΚΟΡΔΟΝΙ 2 για όποια ενδιαφέρεται να ασχοληθεί...

      Διαγραφή
  18. Ολα καλα αλλα πουθενα δεν εχω βρει ποια κλωστη χρειαζεται για το κορδονι τι νουμερο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...