10 Μαΐου 2012

Entre-deux

L'Entre-Deux (French for The Between-Two), lace insert, insertions στα Αγγλικά, Ιταλικά attrannte (= θελκτικός, χαριτωμένος), "ένθετο" στα Ελληνικά, έχει επικρατήσει με την κοινή ονομασία ατραντές. Ο ατραντές είναι ένα κεντημένο ή πλεγμένο με βελονάκι (ή βελόνα) κομμάτι ύφασμα, με επιμήκεις πλευρές, συνήθως παράλληλες, κατάλληλο να ενωθεί σε άλλο (διαφορετικού υλικού) ύφασμα, π.χ.  δαντέλα με λινό, χασέ, εταμίνα ή πετσέτα. Πολλές φορές το τελείωμα γίνεται τρυπώνοντας στο ύφασμα το πλεκτό μας και μετά τη στερέωση του γίνεται η αφαίρεση του υφάσματος.
Πηγή φωτογραφίας: Antique Pattern Library
Λίγα λόγια για την παραπάνω φωτογραφία: Ένα κλασσικό δείγμα ένθετου (ατραντέ) πλεγμένο με βελονάκι, σε φιλέ πλέξη, από αριστερά προς τα δεξιά της εικόνας. Συνδυάζει στο κέντρο της λωρίδας το σχέδιο διαμάντι και τη βελονιά αράχνη. Στις παράλληλες ακμές επαναλαμβάνεται το μοτίβο που σας έδειξα στους σταυρούς με το παρακάτω γραφικό:
 
Τα πατρόν για δαντέλα και ατραντέ
μπορείτε να παραγγείλετε με μήνυμα ή σχόλιο.
Copyright - all rights reserved
Just a reminder that all personal patterns belong to me, please do not use them without my permission.

13 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟΣ Ο ΑΤΡΑΝΤΕ ΣΟΥ!!!!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανέμορφος αντραντές και καλοδουλεμένος!!!Υπέροχο σχέδιο!!!
    Φιλάκια Αννίτα και καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ήξερα την έννοια της λέξης.Πολύ ένδιαφέρον. Όμορφο σχέδιο. Σε λίγο θα σου στείλω e-mail με αυτό που έφτιαξε η μανούλα μου βασισμένη σε ένα παλιότερο σχέδιό σου. Που να της δείξω κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θαυμάζω την τέχνη, αλλά προσωπικά δεν έχω την απαιτούμενη υπομονή και μου φαίνεται απίστευτα δύσκολο!Να΄σαι καλά και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Boa semana!

    ¸.•°`♥✿⊱╮
    ❤♡
    FELIZ DIA DAS MÃES!!!

    Beijinhos.
    Brasil
    °º °♫♫♪¸.•°`

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικό.!!!Μπράβο σου!!!!Φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι να τα λέμε συχνά. Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  7. Αυτό που εσύ το βλέπεις τόσο απλό εγώ το βλέπω βουνό! Όχι οτι δεν ξέρω να πλέκω..μα αλλά βέβαια πράγματα..Πάντως σε θαυμάζω, λατερεύω τις δαντέλες και έχω πάρα πολλές από τις διάφορες ..γιαγιές που η μητέρα μου σαν γιατρός δεν τους έπαιρνε χρήματα..όταν λοιπόν παντρεύτηκα έγινε χαμός από..δαντέλες..Έχω αν το πιστεύεις μέτρα ολόκληρα από δαντέλες για μαξιλαροθήκες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως γίνεται να μην θαυμάζεις κάτι που θέλει τόσο κόπο και τόσες ώρες δουλειάς, με βελονάκι, για να δημιουργηθεί... Αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας την τεχνική αυτή προσπαθώ εδώ να ασχοληθώ και, γιατί όχι, να προσαρμοστεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής με νέα, χρηστικά αντικείμενα. Το απλό γίνεται αν το κατέχεις το άθλημα δηλαδή τις βασικές βελονιές και πως να διαβάζεις τα διάφορα σχεδιαγράμματα.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...