4 Απριλίου 2012

Τριγωνική δαντέλα

Πολλές δαντέλες με βελονάκι που έχουν τριγωνικό σχήμα βασίζονται στην πλέξη φιλέ, για να δημιουργηθούν τα διάφορα σχέδια τους. Εδώ θα δείτε πως πλέκεται μια τέτοια δαντέλα, με λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση της άκρης, που στο 99% των σχεδίων έχει την παρακάτω μορφή.

Όλα ξεκινούν με την αλυσίδα βάσης (ΑΡΧΗ). Μετρήστε πόσα κουτάκια (Χ) έχει το σχέδιο σας και πλέξτε 3Χ+1+6 γαϊτανάκια στον αέρα, δηλαδή, τριπλασιάζουμε τα κουτάκια, έχουμε ένα πόντο στην αρχική θηλειά που δεν πλέκεται και (εδώ σημαδέψτε) 6 γαϊτανάκια (πρώτο βέλος) για το γύρισμα.

Γυρίζουμε και πλέκουμε από το σημάδι, συνεχόμενα, 4 ποδαράκια, *2 γαϊτανάκια, αφήνουμε 2 άπλεκτα και 1 ποδαράκι στο τρίτο από κάτω*, επαναλαμβάνετε τα αστεράκια μέχρι να φτάσετε στο τέλος.

Γυρίζουμε (δεύτερο βέλος), πλέκουμε το σχέδιο μας και στο τέλος, μετά τα 4 ποδαράκια, κάνουμε 2 γαϊτ., 1 διπλό ποδαράκι δίπλα στα 4 μονά, αλυσίδα 6 γαϊτ. (τρίτο βέλος). Αυτές είναι οι αυξήσεις. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές απαιτεί το σχέδιο.

Στη μείωση, μετά την κορυφή του τριγώνου και το έκτο βέλος, φτάνοντας στο τέλος της σειράς, πλέκουμε τα 4 ποδ. στο προηγούμενο κουτάκι και αμέσως διπλό ποδαράκι, 4-5 αλυσίδες (ανάλογα την κλωστή σας) και συνεχίζετε το σχέδιο.

Τελειώνοντας το σχέδιο πλέκετε άριχτα στην εξωτερική σειρά, είτε με πικό στη μέση της θηλιάς (επάνω μέρος) είτε απλά άριχτα (μεσαίο μέρος).

Παράδειγμα: Δαντέλα με φύλλα
Δείτε περισσότερες δαντέλες με βελονάκι.
Copyright - all rights reserved
Just a reminder that all personal pictures belong to me, please do not use them without my permission.

6 σχόλια:

  1. Απλή και όμορφη δαντελίτσα μπορεί να στολίσει αξιοπρεπέστατα πολλά εργόχειρα!!!Φιλάκια Αννίτα μου και καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κομμάτι αυτό πλέχτηκε για εκπαιδευτικούς λόγους, το έχω ήδη ξηλώσει αλλά είναι σίγουρα μια πρόταση για τελείωμα σε κάποιο εργόχειρο. Θα το πρότεινα, επειδή δεν "τρώει" πολύ κλωστή, να πλεχτεί με χρυσό νήμα για κεντημένο καρέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Gracias amiga por tu visita y tus bellas palabras. Compartir es la razón de mi blog, lo hago con mucho cariño.
    Abrazos,
    Dámaris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι οδηγίες σου εξαιρετικές και αναλυτικότατες!!!Και φυσικά δεν το συζητώ για το τελείωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...