Lace cord ή ελληνικά λασέ κορδόνι λέγεται το κορδόνι που πλέκουμε με το βελονάκι. Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να λέγεται λασέ το πλεκτό κορδόνι που χρησιμοποιείται για δημιουργία τραβέρσας (Romanian Point Lace = rpl) και έχει τη παρακάτω μορφή.
Πως όμως θα φτάσετε να φτιάξετε τέτοιο κορδόνι αν δεν έχετε κάποιο να σας δείξει; Ακολουθήστε με λοιπόν γιατί έκανα τη "διατριβή" μου και έφτασα εκεί, ύστερα από αρκετές προσπάθειες και σημαντικές ανακαλύψεις όπως π.χ. ότι υπάρχει βιβλίο με 200 είδη κορδόνια. (ορίστε και διαφήμιση!)
Ακολουθούν οδηγίες πλεξίματος για τέσσερα (4) κορδόνια που βασίζονται στην ίδια τεχνική, κατά σειρά δυσκολίας, δηλαδή πρέπει να αρχίσετε από το πρώτο, να εξασκηθείτε και μετά να περάσετε στο επόμενο. Εννοείται ότι οι κυρίες που πλέκουν λασέ (το τελευταίο) θα μπορούν να πλέξουν τα προηγούμενα. Ξεχάστε το άλλο Κορδόνι με βελονάκι, εδώ ακολουθούμε άλλη τακτική, στρίβουμε και πλέκουμε άριχτα, αλλά πού πατάμε είναι το κλειδί της υπόθεσης. Ας ξεκινήσουμε...
ΚΟΡΔΟΝΙ 1 - πλατύ, απλό.
Κάνουμε τη αρχική θηλιά με όποιο τρόπο μας βολεύει και πλέκουμε δύο γαϊτανάκια στον αέρα. Αφήνουμε ένα πόντο και πατάμε (μπήγουμε το βελονάκι) στον προηγούμενο. Αν δεν αφήσουμε πόντο το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να διαλυθεί η αλυσίδα μας.
Τραβάμε την κλωστή από την κάτω θηλιά, έχουμε δύο θηλιές στο βελονάκι μας και πλέκουμε άριχτο, περνάμε δηλαδή την κλωστή και από τις δύο θηλιές συγχρόνως, χωρίς σήκωμα.
Στο σημείο αυτό στρίβουμε δεξιόστροφα, με τη φορά του ρολογιού, περίπου μισή στροφή, όλο το κομμάτι μας. Θα πρέπει να βλέπετε κάτι σαν το 4.
Παρατηρήστε την θηλιά αριστερά που προεξέχει. Εκεί πλέκετε άριχτο.
Εδώ είναι το κλειδί (οι δύο σχεδόν παράλληλες κλωστές που εμφανίστηκαν αριστερά!) και από το σημείο αυτό αρχίζει το κορδόνι να παίρνει το σχήμα του. Πλέκετε άριχτο περνώντας το βελονάκι και από τις δύο. Στρίβετε όπως στο (3).
Εδώ παρατηρείστε τις οριζόντιες, παράλληλες κλωστές που άρχισαν να εμφανίζονται στο κέντρο του πλεκτού. Στρίβετε για να δείτε τις παράλληλες κλωστές του (5).
Επαναλαμβάνετε το (5) συνεχώς μετά από κάθε στροφή για το επιθυμητό σχήμα.
ΚΟΡΔΟΝΙ 2 - στρόγγυλο, απλό.
Βασίζεται στο προηγούμενο με τη διαφορά ότι αντί για δύο αρχικά γαϊτανάκια πλέκουμε τρία και συνεχίζουμε με δύο σετ από προεξοχές με διπλές παράλληλες κλωστούλες στην άκρη (δες 5).
ΚΟΡΔΟΝΙ 3 - στρόγγυλο, όμορφο.
Δουλεύουμε όπως στο Κορδόνι 1, δηλαδή με δύο θηλιές, αλλά συνεχίζοντας το πλέξιμο πατάμε μια φορά στις παράλληλες διπλές κλωστές της άκρης και την επόμενη φορά στην οριζόντια του κέντρου (δες 7).
ΚΟΡΔΟΝΙ 4 - λασέ.
Δουλεύοντας το τρίτο κορδόνι και παρατηρώντας το δείγμα μου από τη φίλη Χρυσόσκονη ανακάλυψα τις εσωτερικές κλωστές που αναφέρει στη σχετική της ανάρτηση. Κάνω άριχτο στις εξωτερικές, διπλές παράλληλες κλωστές και μετά, στρίβοντας λίγο, βλέπω την πρώτη κάτω από το βελονάκι μου και λίγο πίσω δεξιά και η άλλη είναι στο κέντρο και με περιμένει. Κάνω άριχτο και συνεχίζω με μια βελονιά στην άκρη και μια βελονιά στις δύο κεντρικές. Ιδού και το αποτέλεσμα.
- Στο πάνω μέρος η κλωστή είναι 20άρα και στο κάτω είναι το δείγμα μου, με 40άρα κλωστή πλεξίματος.
Όσο πιο λεπτή είναι η κλωστή τόσο πιο εύκολα λυγίζει το κορδόνι, για να δημιουργήσει τα σχέδια μας.
Το σωστό σχήμα είναι πλατύ.
Μια πελότα Νο 20 βγάζει περίπου 7,25 μέτρα.
Δεν πλέκουμε πολύ σφιχτά για να δείχνουν όλες οι βελονιές πάνω στο κορδόνι μας και να γίνονται εύκολα τα διάφορα δεσίματα.
Για την ανάρτηση αυτή επιστρατεύτηκαν φωτογραφικές μηχανές, ΕΛΤΑ, YouTube, κινητά τηλέφωνα, πολλά mails και pm, ξένες γλώσσες, scanner, βίντεο, μολύβια, κλωστές... και όμορφες διαδικτιακές φιλίες από blogger (Χρυσόσκονη - δείγμα) και Raverly (welshcaroline - η πρώτη φωτό) που τις ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια τους. Μετά από τόσο κόπο δεν αξίζω την ψήφο σας στη ΣΤΗΛΗ 2; Άντε, τώρα που πήρα φόρα θα βγάλω και άλλα κορδόνια, με άλλες τεχνικές... (to be continued)
Copyright - all rights reserved
Just a reminder that all personal pictures belong to me, please do not use them without my permission.