26 Ιανουαρίου 2012

Βουβό – Άριχτο

Βασικές βελονιές για αρχάριους.
Μάθημα 2ο: Βουβό ή τυφλό γαϊτανάκι (β.γ. ή βγ ή β) και άριχτο γαϊτανάκι (αρ.γ. ή α.γ. ή αρ.)
Σημείωση 1: Οι εικόνες είναι για δεξιόχειρες, οι επεξηγήσεις και για αριστερόχειρες.

Ξεκινάμε με το βουβό γαϊτανάκι. Είναι μια βελονιά που έχει πολύ μικρό ύψος και χρησιμοποιείται σε ενώσεις που θέλουμε να κρύψουμε χωρίς να δημιουργηθεί πόντος, στο κλείσιμο της Αλυσίδας και όταν δουλεύουμε προοδευτικά σε κύκλους. Η βελονιά αυτή μας βοηθάει επίσης στη μετατόπιση της κλωστής μας σε άλλο σημείο του πλεκτού, για την εξυπηρέτηση αποτύπωσης του σχεδίου, χωρίς να χρειαστεί να την κόψουμε και να χαθεί η συνοχή του εργόχειρου “σέρνοντας” ή “γλιστρώντας” από πόντο σε πόντο. Η αγγλική ορολογία είναι Slip Stitch (sl st) δηλαδή γλιστροβελονιά, τυφλή βελονιά ή κρυφό ποδαράκι. Στα διαγράμματα (charts) συμβολίζεται  με μια σκούρη τελεία.


Προϋπόθεση για την βελονιά αυτή είναι η ύπαρξη τουλάχιστον μιας σειράς αλυσίδας και έτσι θα ξεκινήσουμε. Βουτάμε το βελονάκι στο επιθυμητό σημείο (στην αρχή των πόντων για κλείσιμο κύκλου). Αρπάζουμε το νήμα που έρχεται από το κουβάρι με το βελονάκι (χωρίς σήκωμα) και το εξάγουμε και από τα δύο σημεία με μια κίνηση. Το βουβό ολοκληρώθηκε και έχουμε μόνο μια θηλιά στο βελονάκι μας.

slip stitch (sl st)

Το άριχτο γαϊτανάκι (αρ.γ.) είναι η βασικότερη βελονιά στο πλέξιμο με βελονάκι για τη δημιουργία πλεκτού. Όλες οι άλλες βελονιές είναι παραλλαγή αυτής της πλέξης.



  1. Έχοντας κάνει την αλυσίδα μας αφήνουμε ένα πόντο και βουτάμε το βελονάκι, από εμπρός προς τα πίσω, στο κέντρο του προηγούμενου πόντου.
  2. Παίρνουμε την κλωστή μπροστά και έχουμε δυο θηλιές στο βελονάκι μας. Κάνουμε "σήκωμα", ζετέ, (yarn over = yo) δηλαδή σχηματίζουμε (αριστερά) άλλη μια θηλιά.
  3. Τελειώνουμε την πλέξη τραβώντας την τελευταία μας θηλιά από πίσω προς τα εμπρός, να περάσει από τις δύο προηγούμενες, έτσι ώστε στο τέλος να υπάρχει μια θηλιά στο βελονάκι μας.
  4. Συνεχίζουμε και επαναλαμβάνουμε από το (1) χωρίς να αφήνουμε κενό, διαδοχικά και ομοιόμορφα στους υπόλοιπους πόντους της αρχικής αλυσίδας.
  5. Αν θέλετε να συνεχίσετε και να δώσετε ύψος στο πλεκτό σας στο τέλος των πόντων της αλυσίδας θα πρέπει να πλέξετε πρώτα ένα γαϊτανάκι (δεν μετράει σαν πόντος), να γυρίσετε το πλεκτό και να επαναλάβετε τα 1, 2, 3.
Το άριχτο γαϊτανάκι ή κροσέ ή μονοβούλοτο (single crochet = sc) συμβολίζεται με ένα σταυρό ή (συχνότερα) με ένα X στα γραφικά διαγράμματα όπως εδώ. (link)

single crochet stitches


Σημείωση 2:
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι όσο περισσότερο ύψος έχει κάθε βελονιά (π.χ. άριχτο, ποδαράκι ή στυλάκι) τόσες περισσότερες αλυσίδες (γαϊτανάκια) απαιτούνται στην στροφή αλλά θα τα δούμε εκτενέστερα αργότερα.
(28 Απριλίου 2014 - Turning chains)

Σημείωση 3:
Εκτός από την προσωπική εμπειρία χρησιμοποιήθηκαν κείμενα και εικόνες από ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά και μη εγχειρίδια, διαθέσιμα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί.

Σημείωση 4:
Σε περίπτωση που το πλεκτό σας γίνεται πολύ σφιχτό τότε θα πρέπει να αλλάξετε ή βελονάκι πιο χοντρό ή κλωστή πιο λεπτή.

Στην Ισπανική ορολογία: PONTO BAIXO (pb)
και διάφορες παραλλαγές αυτής της πλέξης.

Επόμενο μάθημα: Ποδαράκι ή στυλάκι [double crochet (abbreviated dc)]

17 σχόλια:

  1. Μέχρι εδώ καλά.Βέβαια από ότι μου λέει και η μαμά μου πλέκω κάπως σφιχτά, αλλά θα χαλαρώσω που θα μου πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σου!!! Πρέπει και άλλες κοπέλες να μάθουν αυτό το τόσο όμορφο και δημιουργικό χόμπυ! Και όταν είναι και δωρεάν -ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε- το θεωρώ σπουδαία προσφορά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι για την ανταπόκριση που δείχνει ότι οι γνώσεις μου μπορούν να μεταδοθούν και να γίνουν κατανοητές. Η ποιότητα του πλεκτού εξαρτάται από την εξάσκηση (πολλά χιλιόμετρα κλωστής), να συνηθίσεις στις κινήσεις των χεριών (οι αρχάριοι κινούν πολύ έντονα τα χέρια τους) και την συνεχή ενασχόληση όπως στο πλέξιμο με βελόνες: αν αφήσεις καιρό ένα κομμάτι και συνεχίσεις αργότερα εμφανίζεται ίχνος στην πλέξη. Όταν καθόμαστε να πλέξουμε πρέπει να είμαστε ήρεμοι, βαθιές ανάσες και να σταματάμε όταν ζοριζόμαστε. Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρνα από το σπιτάκι μου να παραλάβεις κάτι βραβειάκια. Όσο για τον Κριό ξέρω ακριβώς τι θα το κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλές οι οδηγίες!! Μπορεί να ξέρω μέχρι εδώ αλλά περιμένω και τα επόμενα. Και είναι ωραίο που γράφεις και την αγγλική μετάφραση. Κάτι μικρό ήθελα τις προάλλες και βαριόμουν να ψάξω μετάφραση. Ευχαριστώ πολύ!! Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάλι καλά που είσαι και εσύ για να τα μάθουμε και στα ελληνικά, γιατί η δικιά μου διαδυκτιακή δασκάλα μόνο αμερικάνικα ήξερε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους ορισμοί των πλέξεων στη διεθνή ορολογία που έχω αντιμετωπίσει, πλέκοντας από οδηγίες στα Αγγλικά, όπως στο "Μαγεία". Εδώ θα τα λέμε Ελληνικά και ας μάθουν οι ξένοι την ορολογία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΕ.ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστούμε για τα μαθήματα!
    Είναι πολύ χρήσιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστώ και εγώ για τις επισκέψεις σας και τα όμορφα σχόλια σας. Θα συνεχίσουμε τα μαθήματα όλες μαζί με γλυκιά παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Niatta μου καλημερα.
    Πολυ χησιμες οι οδηγιες σου και ακρως κατατοπιστικες.Θα ηθελα ομως να ρωτησω κατι.Μηπως υπαρχει κατι και για τις τεμπελες (τον εαυτο μου εννοω),μια πλεκτομηχανη,ή κεραμιδι ή κατι που να πλεκει ποιο ευκολα διοτι προσωπικα δεν εχω υπομονη και το αποτελεσμα οτι πλεκτο αρχιζω δεν τελειωνει ποτε.(ραβε-ξηλωνε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαρτήματα για πλεκτά θα βρεις στα βίντεο:
    1.Knit Wit Yarn Crafting Kit
    http://www.youtube.com/watch?v=veGmuDpLSgA

    2.Butterfly Loom
    http://www.youtube.com/watch?v=oEZp9vCviI4&feature=related

    Δες αυτά που σου προτείνω αλλά και τα σχετικά που εμφανίζονται δίπλα. Αν τα βρεις στην Ελλάδα πες μου και μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενα ευχαριστώ και για αυτην την αναρτηση. Περιεκτική και πλήρης. Σε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τώρα ξεκινάω και βλέπω ότι μπορώ να καταλάβω από τις οδηγίες σας τι να κάνω. Θα βοηθήσει κι η μαμά και θα το φτιάξω το βραδυνό σάλι, πού θα μου πάει...Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένα, καλωσόρισες στον δικό μου κόσμο, γεμάτο κλωστές και βελονάκια. Ξεκίνα γενναία, με θάρρος και όπου σκαλώσεις εδώ θα είμαι να σε βοηθήσω για να εξαπλωθεί η τσιγκελομάνια!

      Διαγραφή
    2. Έχω καταφέρει να πλέξω με εύκολη πλέξη (φιλέ τη λέει η μαμά) το μπροστινό για το πουλοβεράκι της κόρης μου . θέλω να το στολίσω με λουλουδάκια στον ώμο, αλλά μου είναι δύσκολο να καταλάβω τι πρέπει να κάνω από το σχέδιο. Προσπαθώ και κάνω δοκιμές, κανείς δε γεννήθηκε μαθημένος!!!

      Διαγραφή
    3. Για λουλουδάκι πλεκτό ξεκίνησε από εδώ:
      How to crochet a flower, part 1
      http://www.youtube.com/watch?v=XlWt0n0srfA
      Δεξιά μπάρα στο YouTube θα δεις πολλά σχετικά βίντεο.
      Ελπίζω να βοήθησα και θα χαρώ να δω τι κατάφερες.
      Πολλά φιλιά και στη μαμά!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...