2 Νοεμβρίου 2012

Τρία πλεκτά κορδόνια

Τρία διαφορετικά κορδόνια που πλέκονται με βελονάκι, για δημιουργία πλεκτών κοσμημάτων. Σας έπλεξα και τα τρία με την ίδια κλωστή για να δείτε τις διαφορές τους στο πλέξιμο αλλά και να συγκρίνετε τα μεγέθη τους.
Για λόγους φωτογράφησης τα κορδόνια είναι ακινητοποιημένα με καρφίτσες.
Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή.
Το πρώτο, πλατύ κορδόνι με χαρακτηριστικές κάθετες κατά μήκος κλωστές, το έχουν καταφέρει πολλά κορίτσια όπως βλέπω σε διάφορα βραχιολάκια. Μοιάζει στην πλέξη με την τεχνική μακραμέ, αυτή που γίνεται πλέκοντας τέσσερα κορδόνια, δύο στο κέντρο και τα δύο στις άκρες ακολουθούν διασταυρωμένες διαδρομές. Είναι το πιο εύκολο από τα τρία και χρησιμοποιείται ακόμη στην τεχνική romanian point lace, κάτι σαν το δικό μας λασέ, σε συνδυασμό με φύλλα, λουλούδια κλπ.

Το δεύτερο, σφιχτό, στρόγγυλο, ομοιόμορφο γύρω-γύρω, μου προέκυψε στην προσπάθεια μου να καταφέρω το "λασέ". Το χρησιμοποίησα στα πλεκτά κοσμήματα: Πλεκτά κορδόνια σετάκι, Κοσμήματα με βελονάκι και Crochet jewelry. Αυτό μόνο από κοντά μπορώ να σας το δείξω και περιμένω να δω αν θα το χρησιμοποιήσετε.

Το τρίτο και καλύτερο... είναι όλα τα λεφτά!!!
Τι να πρωτοπούμε για την εφαρμογή του στα εργόχειρα; Τελειώματα σε καμβά με σταυροβελονιά, τραβέρσες, runner, μόνο του ή ενωμένο περίτεχνα σε ύφασμα, με ειδικές βελονιές ενώματος ή απλά στυλάκια. Ένα μεγάλο κεφάλαιο που με ευλάβεια θα ανοίξω στο μέλλον. Όπως λέει και το όνομα του, είναι το διπλό από το πρώτο κορδόνι. Μια τεχνική που δυστυχώς φθίνει καθώς όλο και λιγότερες νέες κοπέλες ασχολούνται με την δύσκολη και αργή κατασκευή του. Το κορδόνι αυτό είναι η βάση για το ελληνικό λασέ (lace cord). 
Σχετικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=jD9QShjW-AY
Για να μην πάνε χαμένα, αφού το μάθημα τελείωσε, έγινε θηλειά στην μία άκρη, ράφτηκε κουμπάκι στην άλλη άκρη, περάστηκαν στολίδια (charms) και φωτογραφήθηκαν. Περάστε και από το fb για να δείτε περισσότερα και να ανεβάσετε αντίχειρες!
<=======================================================================>
Με νοσταλγία για τις ζεστές μέρες που περάσανε σας δείχνω τα καλοκαιρινά μου δωράκια από την διάσημη Ρένα !!!
και την εργατική Αθηνά !!!
Η Ρένα προσπαθεί να μας βάλει στο Guinnes World Records με περισσότερους από 500!!! κουμπαράδες και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει.
Η φοιτήτρια-δασκάλα craftaholic Αθηνά με υπέροχες δημιουργίες από τσόχα και πολλά σχέδια σας περιμένει για τις παραγγελίες σας.

Στις επόμενες αναρτήσεις λοιπόν περιμένετε και θα δείτε τα πιο χειμωνιάτικα πλεκτά που σας ετοιμάζω. Καλό πλέξιμο!!!

Copyright - all rights reserved
Just a reminder that all personal pictures belong to me, please do not use them without my permission.

8 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα και προτότυπα,καλό Σαββατοκύριακο φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλέκοντας με βελονάκι ανακαλύπτω συνεχώς νέες εφαρμογές, προσιτές και καλαίσθητες. Ευχαριστώ για την επίσκεψη, σου έχω δωρεάν συνταγές για COOKIES (147+148 pages) στο https://www.facebook.com/NiattaCrochet

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα!!!Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτά τα κορδόνια!Εχω φτιάξει το στρόγγυλο (μεσαίο)!!Αρκετά χρονοβόρο, δεν προχωρά καθόλου γρήγορα και έτσι και κάνεις λάθος δε διορθώνεται με τίποτα!!!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκειά μου Χρυσάνθη, ήμουν σίγουρη για σένα, χρυσοχέρα μου!
      Είναι αλήθεια ότι πλέκεται απελπιστικά αργά, το αποτέλεσμα όμως σε αποζημιώνει και το λάθος βγάζει μάτι, χαλάει την ομοιομορφία. Η μόνη λύση είναι το ξήλωμα, μου έχει τύχει και έκτοτε ελέγχω σε τακτά διαστήματα την πρόοδο του πλεκτού. Να μας δείξεις και που το χρησιμοποίησες, να το χαρούμε.
      Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
    2. Το φορούσα σαν καλοκαιρινή ζώνη !!Σήμερα το έχω ακόμα και περιμένει μια νέα χρήση!!Προχθές που τακτοποιούσα τα υλικά μου το βρήκα και το έπλυνα , για να είναι ετοιμοπόλεμο!!!χαχαΦιλάκια

      Διαγραφή
  3. Τέλεια σε βραχιόλι......άλλωστε ξέρεις πως η αδυναμία μου είναι τα παντώς είδους πλεχτά κοσμήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου, συμπλήρωσα την επόμενη μέρα την σχέση-ομοιότητα που έχει το πρώτο κορδόνι με τα γλυκά makrame βραχιολάχια που μας έχεις δείξει κατά καιρούς στη σελίδα σου. Βελονάκι να μάθεις πότε θα βάλεις στο πρόγραμμα;

      Διαγραφή
  4. Olá Kate tudo bem?
    Ficou linda e muito criativa a sua pulseira, adorei!!
    Bjs e um maravilhoso fim de semana
    Obrigada pelo carinho.
    Dulcineia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...