24 Ιανουαρίου 2012

Αέρας

Αέρινο δαντελένιο πετσετάκι με σπείρα οκτώ (8) στοιχείων στο κέντρο και δώδεκα (12) τρίγωνα περιμετρικά. Τα κενά γεμίζουν με την πλέξη μάγισσα που έμαθα από την καθηγήτρια των Οικοκυρικών στην Α΄ Γυμνασίου, την κυρία Ηλιάκη. Βλέπετε η γιαγιά μου ήταν μια βασανισμένη προσφυγοπούλα από την Σμύρνη που πάλευε με τις γκαζιέρες, την αλυσίβα και τα "μεσημεράκια" (καλοκαιρινά φυτά) και η μάνα μου ήταν αριστερόχειρας (ζερβοκουτάλα) που κεντούσε όμως υπέροχα (παραδοσιακές φορεσιές για το συγκρότημα της Ντόρας Στράτου), έπλεκε με βελόνες αλλά από βελονάκι σκράπα. Αναγκαστικά έπλεκα και με το αριστερό χέρι τότε, για να της δείξω, αλλά έβγαιναν περίεργα τα σχέδια και παράτησα την προσπάθεια. Είναι πολύ δύσκολο για αριστερόχειρα το βελονάκι. Τέτοιες νοσταλγικές εικόνες μου βγήκαν όταν πήρα στα χέρια μου αυτό το πετσετάκι, σε λευκό χρώμα κλωστής.
Είπα θα το αντιγράψω και το πάλεψα. Εδώ το βλέπετε στη μέση περίπου μετά από πολλά πλέκε-ξήλωνε γιατί δεν με ικανοποιούσε το αποτέλεσμα. Ανακάλυψα δε ένα τρόπο να ισιώνω την κλωστή που τσαλακώθηκε στο πλέξιμο: πριν τυλίξω την κλωστή στο κουβάρι που κρατάω με το αριστερό χέρι την περνάω μέσα από ένα πολύ βρεγμένο πανί που δεν μαδάει (όχι σφουγγαροπετσέτα) που κρατάω στο δεξί και τυλίγω την υγρή κλωστή στο κουβάρι. Αφήνω να στεγνώσει και περιμένω να μου έρθει το κουράγιο να συνεχίσω.
Φυσικά τέτοιος κόπος δεν μπορούσε να πάει χαμένος γι'αυτό έχω καταγράψει κύκλο-κύκλο όλες τις λεπτομέρειες και μπορώ να σας τις δώσω, αν τις ζητήσετε. Ιδού λοιπόν και το δικό μου με εκρού βαμβακερή μερσεριζέ κλωστή 50/6 και βελονάκι 0,6 ή #20, σε διάμετρο 10 inches ή 25,4 εκατοστά.
Η αντιγραφή έγινε και η διαφορά είναι εμφανής στο κέντρο, το δικό μου είναι περισσότερο διαγεγραμμένο. Σας εύχομαι να το προσπαθήσετε. Αν πάλι νομίζετε ότι δεν τα καταφέρνετε και θέλετε να το αποκτήσετε επικοινωνήστε, ευχαρίστως το ξαναπλέκω.

Copyright - all rights reserved
Just a reminder that all personal pictures belong to me, please do not use them without my permission.

7 σχόλια:

  1. Τώρα κατάλαβα γιατί "επικοινωνούμε" εργοχείρως....:Ρ
    Εσύ καταγωγή μικρασιάτικη, εγώ λατρεύω τη μικρασία και ότι έχει σχέση μ'αυτή...
    Μερικές φορές λέω ότι αν υπήρχε η προηγούμενη ζωή εγώ ήμουν Σμυρνιά, μικρασιάτισσα!
    Υπέροχο το εργόχειρο!!! Γεια στα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο!!!!
    Όσο για την καταγωγή σου... τούτο τον καιρό μέσα σ' όλα τ'άλλα, και όσο επιτρέπουν και στην κόρη μου οι υποχρεώσεις της, προσπαθούμε να φτιάξουμε τη φορεσιά της κάτω Παναγιάς. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά έχουμε ακόμα περπάτημα έως ότου φτάσουμε στο τέλος!
    Και με την ευκαιρία, μήπως γνωρίζεις αν το μαντίλι για τη συγκεκριμένη φορεσιά, έχει στο τελείωμά του δαντέλλα με μπιμπίλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ' αρέσει πολύ το σχέδιο και το έχεις πετύχει μια χαρά!!! Εγώ, αν και αριστερόχειρας, έμαθα βελονάκι από τη γιαγιά μου (και εκείνη ήρθε μικρό παιδί από τη Μικρά Ασία)και δεν μπορώ να πω πως με δυσκόλεψε η χρήση του αριστερού χεριού. Ίσως επειδή έμαθα μικρό κοριτσάκι; δεν ξέρω, μπορεί..
    Πάντως τα κεντήματά της τα φιλάω ως κόρη οφθαλμού!!

    Θέλω επίσης να προσθέσω πως έχεις ανεβάσει στο blog σου πολύ όμορφα σχέδια!!!

    Καλές δημιουργίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ αριστερόχειρας είμαι!! Είναι φανταστική η δουλειά σου!! Μου αρέσει πολύ!! Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ!!!!ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!
    ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΤΟΛΙΔΙ!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αερινο πράγματι!
    Σε νιώθω γιατί κι η γιαγιά μου που μου έμαθε βελονάκι ήταν αριστερόχειρας, ευτυχώς την κατασταση έσωζε η μαμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το "μυστικό" για να σου δείξει αριστερόχειρας είναι να τον βλέπεις μέσα από ένα καθρέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή