5 Ιανουαρίου 2012

Πως κρατάμε την κλωστή

Πλέξιμο (crochet) είναι η μέθοδος της δημιουργίας υφάσματος από νήμα ή κλωστή χρησιμοποιώντας βελονάκι (ή τσιγκελάκι αν θέλετε) και μια μπάλα νήμα.
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να πιάνουμε το νήμα και το βελονάκι.
Ακολουθούν εξηγήσεις που αν είστε αριστερόχειρας πρέπει να αντιστρέψετε τις εικόνες.
Μέθοδος "μαχαίρι"
Στη μέθοδο αυτή το δεξί χέρι είναι πάνω από το βελονάκι και συγκρατείται μέσα στη χούφτα, όπως όταν θέλουμε να κόψουμε με μαχαίρι. Το αριστερό χέρι χρησιμοποιείται για να κοντρολάρει το νήμα και να κρατάει τους πόντους που δημιουργούνται.
Είναι ο παλαιότερος τρόπος, αυτός που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας. Σήμερα χρησιμοποιείται και από άντρες γιατί δεν απαιτεί ευλυγισία στον καρπό αλλά με τον τρόπο αυτό πλέκεις πιο γρήγορα.

Μέθοδος "μολύβι"
Στη μέθοδο αυτή κρατάτε το βελονάκι όπως θα κάνατε με ένα μολύβι, πιάνοντας το μεταξύ αντίχειρα και δείκτη δηλαδή η άκρη από το βελονάκι φαίνεται. Το αριστερό χέρι χρησιμοποιείται για να κοντρολάρει το νήμα και να κρατάει τους πόντους που δημιουργούνται.
Αυτή η μέθοδος είναι πιο κομψή από την προηγούμενη και είναι αυτή που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους, κατά την άποψή μου.

Αν αρχίζετε τώρα το βελονάκι πειραματιστείτε και με τους δύο τρόπους για να βρείτε ποιά μέθοδος σας βολεύει, νιώθετε άνετα όταν πλέκετε και δεν σας κουράζει.

Για να ξεκινήσετε να πλέκετε χρειάζεστε τη πρώτη θηλιά ή τον κόμπο αρχής. Ελπίζω το παρακάτω σχήμα να σας βοηθήσει.
Έχοντας κάνει τη θηλιά περνάμε μέσα το βελονάκι τραβάμε τις άκρες και έχουμε τον πρώτο πόντο για την αλυσίδα μας.

σειρά βίντεο για αρχαρίους:  How To...

Το μάθημα συνεχίζεται εδώ:
Ξεκίνημα πλεξίματος - Αλυσίδα

4 σχόλια:

  1. Συνέχισε τα μαθήματα. Μπορεί να έχω τρυπάνια και πριόνια ,αλλά από βελονάκι τίποτα και ζυλεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνεις. Αρχικά είχα παραλείψει αυτό το βήμα αλλά επανόρθωσα. Στην ανάρτηση για την αλυσίδα έχω βάλει και βίντεο που δείχνει όλα τα βήματα για να φτιάξεις το πρώτο σου δοκίμιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΙ ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΒΕΛΟΝΑΚΙ...
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΩΣ ΕΔΩ.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες σου Niatta μου είμαι σίγουρη πως θα μάθουν πολλές βελονάκι!!!Σε ευχαριστώ πολύ για το βραβείο θα το πάρω με μεγάλη μου χαρά και θα κάνω ανάρτηση το συντομότερο!!!Φιλάκια και καλή και δημιουργική χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...